Wiadomości z rynku

poniedziałek
6 maja 2024

10 lat European Food Network

23 partnerów obsługujących regularne połączenia pomiędzy 34 europejskimi krajami
26 października 2023

Centrum w DACHSER Erlensee w pobliżu Frankfurtu nad Menem, Niemcy Fot. EFN

 
European Food Network, europejska sieć dostaw świeżych produktów żywnościowych, ma już 10 lat. Od 2013 roku europejska sieć partnerska zajmująca się transportem drobnicowym w kontrolowanej temperaturze, z powodzeniem się rozwijała i zbudowała silną pozycję na rynku. Obecnie składa się z 23 partnerów obsługujących regularne połączenia pomiędzy 34 krajami europejskimi.
Producenci i sprzedawcy w branży spożywczej oczekują niezawodnych usług logistycznych na skalę międzynarodową, kompleksowej obsługi w poszczególnych krajach oraz jednolitych standardów w fizycznym łańcuchu dostaw i logistyce informacji. Nadrzędnym celem całego procesu jest zapewnienie, że przesyłki żywności będą transportowane szybko, regularnie i z zachowaniem wysokiej jakości. Tak by dotrzeć do klientów końcowych z zachowaniem maksymalnej świeżości. Właśnie takie założenia przyświecają European Food Network, która w tym roku obchodzi dziesiątą rocznicę powstania.
W 2013 roku 12 uznanych dostawców logistyki żywności z całej Europy, w tym DACHSER połączyło siły, tworząc European Food Network. Ich celem była fuzja regionalnego know-how i mocnych stron odnoszących sukcesy firm rodzinnych i zintegrowanie ich w ogólnoeuropejską sieć logistyczną.

Sieć, która nigdy nie śpi

Sieć ta umożliwia producentom pierogów w Niemczech zaopatrywanie swoich klientów we Francji, tak samo niezawodnie, jak swoich lokalnych dystrybutorów i sprzedawców detalicznych. W ten sam sposób producenci hiszpańskich specjałów dostarczają swoim partnerom w Austrii produkty tej samej jakości, co handlowcom w Polsce. European Food Network zapewnia również znaczny wzrost wydajności. Pod przewodnictwem operacyjnym DACHSER, sieć wykorzystuje linię produktów vivengo do transportu drobnicowego w kontrolowanej temperaturze. Dzięki ustalonym czasom tranzytu dostawcy usług logistycznych odbierają przesyłki eksportowe od swoich klientów, przekazują je innym firmom partnerskim, a jednocześnie dystrybuują swoje przesyłki eksportowe we własnym regionie do firm detalicznych, restauracji, hurtowników i przemysłu przetwórczego. Asortyment produktów jest duży i zróżnicowany. Przewożone produkty obejmują mięso i wędliny, nabiał, wino i alkohole wysokoprocentowe, pieczywo i wyroby cukiernicze, produkty convenience i żywność specjalistyczną oraz inne artykuły spożywcze.
W ciągu dziesięciu lat European Food Network była stale rozbudowywana i udoskonalana. Obecnie liczy ona 23 firm członkowskich łączących rynki 34 krajów. Jednym z kamieni milowych jest uruchomienie w 2016 roku europejskiego hubu spożywczego w DACHSER Erlensee niedaleko Frankfurtu nad Menem. Dzięki centralnej lokalizacji w regionie Ren-Men i operacjom obsługi terminalowej działającym od poniedziałku do soboty, DACHSER Erlensee jest ważnym hubem dla transeuropejskich przesyłek żywności. Pozwoliło to zoptymalizować czas tranzytu, co oznacza, że towary są w drodze średnio o jeden dzień krócej - znaczna oszczędność czasu w przypadku świeżych produktów. Co więcej, DACHSER Food Logistics odbiera również towary od klientów w soboty w ramach usługi weekendowej. Towary są dostarczane następnego dnia roboczego: kolejny sposób na optymalizację czasu transportu.
Oprócz fizycznej sieci, umiejętności technicznych operatorów logistycznych i specjalnie przeszkolonych kierowców, ogromna siła sieci wynika z jednolitych standardów i połączonych systemów informatycznych. Na tej podstawie firma partnerska odbierająca towar może płynnie przejmować przesyłki eksportowe jako zamówienie, niezależnie od tego czy towary te są przeznaczone do Lizbony, Katowic czy Edynburga. Wysokie standardy jakości w European Food Network stanowią silny element jednoczący. Transport żywności w kontrolowanej temperaturze podlega kompleksowemu zarządzaniu jakością przez wykwalifikowany personel pod kontrolą zintegrowanych procesów kontrolowanych przez IT w ponad 200 magazynach certyfikowanych do przechowywania żywności w Europie.

W drodze do 34 krajów

Dzięki wysokiej gęstości sieci, dysponując 2,31 mln m2 powierzchni przeznaczonej do przechowywania żywności i około 12.000 pojazdów chłodniczych, każdy z 23 partnerów sieci może zaoferować swoim klientom regularne połączenia o ustalonym czasie tranzytu między 34 krajami europejskimi. Każdego roku, w ramach sieci dostarczanych jest ponad pół miliona przesyłek żywnościowych do firm detalicznych, restauracji, hurtowni i firm przetwórczych w przemyśle spożywczym.
"Razem jesteśmy silniejsi!" Ta zasada networkingu ma szczególne zastosowanie w wyjątkowych i trudnych czasach. Weźmy na przykład Brexit, kiedy stosunki handlowe Europy z Wielką Brytanią zaczęły podlegać nowym regulacjom. Nie wspominając już o pandemii, kiedy zakłócone łańcuchy dostaw, lockdowny i czasowe zamknięcia granic również wywarły presję na ogólnoeuropejską logistykę żywności. European Food Network udowodniła swoją wartość w tych trudnych warunkach i była w stanie nadal dostarczać produkty o oczekiwanej jakości.
Alfred Miller, dyrektor zarządzający DACHSER Food Logistics i współzałożyciel European Food Network, uważa, że w roku jubileuszu sieć jest również bardzo dobrze przygotowana do konsolidacji logistyki żywności w Europie:
– Jesteśmy przekonani, że eksport żywności będzie nadal oferował bardzo duże możliwości wzrostu, a rynek - czyli europejscy producenci żywności, dystrybutorzy i detaliści - wymaga wysokiej jakości i opłacalnych usług. To właśnie w tym obszarze European Food Network może i będzie nadal służyć jako silny i niezawodny fundament biznesu. (z)
Klikając [ Zapisz ] zgadzasz się na przetwarzanie swoich danych osobowych zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W każdej chwili możesz się wypisać klikając na link Wypisz znajdujący się na końcu każdej z otrzymanych wiadomości.